Przejdź do głównej zawartości

Tort z masy serowej ala' sernik



Ostatnimi czasy w moim gronie rodzinnym było parę małych przyjęć urodzinowych. A gdy urodziny to oczywiście nie może zabraknąć tortu.
Najlepiej gdy jest on dostosowany do gustów solenizanta. A że solenizant preferuje serniki to i tort jest ala' sernik. Tort najlepiej smakuje na następny dzień, po długiej, nocnej odsiadce w lodówce :-)

Składniki :

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 250g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • bułka tarta ( po to aby obsypać tortownicę)
Masa serowa:
  • 1 i 1/2 kg białego mielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 mały cukier waniliowy
Polewa:
  • 1/3 kostki masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody 
  •  migdały (aby obsypać tort)

 

Wykonanie:

Ciasto :




1.Mąkę wymieszać za pomocą miksera z proszkiem do pieczenia i  masłem ( w kawałkach). Następnie dodać rozkłócone jajka i ponownie wymieszać, aby uzyskać jednolite ciasto.





 
2.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z kakaem, aby ciasto nabrało brązowego koloru. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.






3. Gdy ciasto zostanie wyjęte już z lodówki podzielić każde z nich jeszcze na pół. W rezultacie powinniśmy mieć cztery części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek wielkości tortownicy. Przed nałożeniem placka na tortownicę natłuścić ja masłem i oprószyć bułką tartą. Placki piec kolejno przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

*Jeśli mamy więcej niż jedną tortownicę, możemy upiec placki na raz ,a dzięki temu skrócimy czas pieczenia .




Masa serowa:

4.Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodać biały ser i budyń.




 5.Do rondla wlać mleko, dorzucić masło i trzymać na małym gazie dotąd , aż masło się rozpuści. Mleko i masło połączyć z masą serową dodać cukier waniliowy. Całość zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.







6.Na spodzie tortownicy umieścić ciemny placek. Posmarować gorącą masą serową. Następnie położyć jasny placek i znów kolejną warstwę masy serowej. Potem znów ciemny krążek, masa serowa. Na wierzchu zostaje biały placek (bez masy serowej)


Polewa czekoladowa:



7. Wszystkie składniki umieścić w garnku i na małym ogniu mieszać dotąd, aż powstanie jednolita polewa.







8. Tort polać polewą czekoladową i posypać kawałkami migdałów. Następnie ostygnięty wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!





 





Tort dzień po urodzinach :-)



Smacznego !

Komentarze

  1. Wspaniały i bardzo smakowity tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-) Tak to prawda , był pyszny :-)

      Usuń
  2. Robię podobne ciasto na dużej prostokątnej blaszce i tak je uwielbiam, że pochłaniam przynajmniej połowę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha tak pyszne ,że aż trudno się oprzeć, myślę, że ciasto w tym stylu podbiło już kubki smakowe niejednego smakosza :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIY- czyli chusta dla psa

Po krótkiej nieobecności spowodowanej minionymi świętami Wielkanocnymi i bardzo intensywną nauką do egzaminów końcowych, przychodzę do was z kolejnym DIY.  Pokaże dzisiaj, jak zrobić taką chustkę (jak powyżej) dla naszego pupilka :-)

Zapiekanka z makaronu z serkiem Camembert

Danie jest po prostu przepyszne, nie trzeba się nad nim za wiele napracować, a za to jest bardzo efektowne i odbiega nieco od normy przyrządzania makaronu.

Wielkanocny króliczek ze starej skarpety

Kolejny DIY z cyklu "Co by tu zrobić do wielkanocnego koszyczka?" . Jak zawsze to co prezentuję jest proste i przynosi wiele radości podczas tworzenia. Spokojnie możemy zaangażować do zabawy małych domowników -wręcz powinniśmy!