Ostatnimi czasy w moim gronie rodzinnym było parę małych przyjęć urodzinowych. A gdy urodziny to oczywiście nie może zabraknąć tortu.
Najlepiej gdy jest on dostosowany do gustów solenizanta. A że solenizant preferuje serniki to i tort jest ala' sernik. Tort najlepiej smakuje na następny dzień, po długiej, nocnej odsiadce w lodówce :-)Składniki :
Ciasto:- 4 szklanki mąki
- 4 jaja
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- bułka tarta ( po to aby obsypać tortownicę)
- 1 i 1/2 kg białego mielonego twarogu
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/3 kostki masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- migdały (aby obsypać tort)
Wykonanie:
Ciasto :1.Mąkę wymieszać za pomocą miksera z proszkiem do pieczenia i masłem ( w kawałkach). Następnie dodać rozkłócone jajka i ponownie wymieszać, aby uzyskać jednolite ciasto.
2.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z kakaem, aby ciasto nabrało brązowego koloru. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
3. Gdy ciasto zostanie wyjęte już z lodówki podzielić każde z nich jeszcze na pół. W rezultacie powinniśmy mieć cztery części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek wielkości tortownicy. Przed nałożeniem placka na tortownicę natłuścić ja masłem i oprószyć bułką tartą. Placki piec kolejno przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
*Jeśli mamy więcej niż jedną tortownicę, możemy upiec placki na raz ,a dzięki temu skrócimy czas pieczenia .
Masa serowa:
4.Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodać biały ser i budyń.
5.Do rondla wlać mleko, dorzucić masło i trzymać na małym gazie dotąd , aż masło się rozpuści. Mleko i masło połączyć z masą serową dodać cukier waniliowy. Całość zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.
6.Na spodzie tortownicy umieścić ciemny placek. Posmarować gorącą masą serową. Następnie położyć jasny placek i znów kolejną warstwę masy serowej. Potem znów ciemny krążek, masa serowa. Na wierzchu zostaje biały placek (bez masy serowej)
Polewa czekoladowa:
7. Wszystkie składniki umieścić w garnku i na małym ogniu mieszać dotąd, aż powstanie jednolita polewa.
8. Tort polać polewą czekoladową i posypać kawałkami migdałów. Następnie ostygnięty wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!
Tort dzień po urodzinach :-) |
Smacznego !
Wspaniały i bardzo smakowity tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-) Tak to prawda , był pyszny :-)
UsuńRobię podobne ciasto na dużej prostokątnej blaszce i tak je uwielbiam, że pochłaniam przynajmniej połowę:-)
OdpowiedzUsuńhaha tak pyszne ,że aż trudno się oprzeć, myślę, że ciasto w tym stylu podbiło już kubki smakowe niejednego smakosza :-)
Usuń