Przejdź do głównej zawartości

Tort z masy serowej ala' sernik



Ostatnimi czasy w moim gronie rodzinnym było parę małych przyjęć urodzinowych. A gdy urodziny to oczywiście nie może zabraknąć tortu.
Najlepiej gdy jest on dostosowany do gustów solenizanta. A że solenizant preferuje serniki to i tort jest ala' sernik. Tort najlepiej smakuje na następny dzień, po długiej, nocnej odsiadce w lodówce :-)

Składniki :

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 250g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • bułka tarta ( po to aby obsypać tortownicę)
Masa serowa:
  • 1 i 1/2 kg białego mielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 mały cukier waniliowy
Polewa:
  • 1/3 kostki masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody 
  •  migdały (aby obsypać tort)

 

Wykonanie:

Ciasto :




1.Mąkę wymieszać za pomocą miksera z proszkiem do pieczenia i  masłem ( w kawałkach). Następnie dodać rozkłócone jajka i ponownie wymieszać, aby uzyskać jednolite ciasto.





 
2.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z kakaem, aby ciasto nabrało brązowego koloru. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.






3. Gdy ciasto zostanie wyjęte już z lodówki podzielić każde z nich jeszcze na pół. W rezultacie powinniśmy mieć cztery części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek wielkości tortownicy. Przed nałożeniem placka na tortownicę natłuścić ja masłem i oprószyć bułką tartą. Placki piec kolejno przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

*Jeśli mamy więcej niż jedną tortownicę, możemy upiec placki na raz ,a dzięki temu skrócimy czas pieczenia .




Masa serowa:

4.Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodać biały ser i budyń.




 5.Do rondla wlać mleko, dorzucić masło i trzymać na małym gazie dotąd , aż masło się rozpuści. Mleko i masło połączyć z masą serową dodać cukier waniliowy. Całość zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.







6.Na spodzie tortownicy umieścić ciemny placek. Posmarować gorącą masą serową. Następnie położyć jasny placek i znów kolejną warstwę masy serowej. Potem znów ciemny krążek, masa serowa. Na wierzchu zostaje biały placek (bez masy serowej)


Polewa czekoladowa:



7. Wszystkie składniki umieścić w garnku i na małym ogniu mieszać dotąd, aż powstanie jednolita polewa.







8. Tort polać polewą czekoladową i posypać kawałkami migdałów. Następnie ostygnięty wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!





 





Tort dzień po urodzinach :-)



Smacznego !

Komentarze

  1. Wspaniały i bardzo smakowity tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-) Tak to prawda , był pyszny :-)

      Usuń
  2. Robię podobne ciasto na dużej prostokątnej blaszce i tak je uwielbiam, że pochłaniam przynajmniej połowę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha tak pyszne ,że aż trudno się oprzeć, myślę, że ciasto w tym stylu podbiło już kubki smakowe niejednego smakosza :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIY- czyli chusta dla psa

Po krótkiej nieobecności spowodowanej minionymi świętami Wielkanocnymi i bardzo intensywną nauką do egzaminów końcowych, przychodzę do was z kolejnym DIY.  Pokaże dzisiaj, jak zrobić taką chustkę (jak powyżej) dla naszego pupilka :-)

Czy można nie mieć pasji?

To pytanie sama zadawałam sobie jakiś czas temu. Inni grali na gitarze, pisali wiersze, malowali obrazy, robili piękne zdjęcia itd., a ja tylko stałam z boku i zastanawiałam się po cichu " A co właściwie jest moją pasją? Gdzie jest to coś co dawałoby mi energię do dalszego działania po męczącym dniu spełniania obowiązków? Myślę że wiele ludzi ma właśnie podobny problem. Teraz mój punkt widzenia się zmienił i postaram się mniej więcej wyjaśnić jak ja to widzę. Więc zacznijmy od podstaw.

Zapiekanka z makaronu z serkiem Camembert

Danie jest po prostu przepyszne, nie trzeba się nad nim za wiele napracować, a za to jest bardzo efektowne i odbiega nieco od normy przyrządzania makaronu.