Szpinak jest przepysznym darem natury , jednak niektórzy mają do
niego pewne uprzedzenia . Ja myślę że jego smak to
tylko kwestia jego właściwego przyrządzenia, gdyż każda rzecz odpowiednio przygotowana może
smakować dobrze. Dzisiaj pokażę mój sposób przyrządzania
szpinaku, który następnie wykorzystam do tego by wyczarować
krokiety :-)Składniki ( na pięć krokietów)
Na farsz:- rozdrobniony szpinak mrożony (225g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser Favita półtłusty ok. 3 łyżki
- oliwa z oliwek
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- olej do smażenia
- bułka tarta
- 2 jajka
Farsz :
1. Obieramy czosnek i cebulę, siekamy . Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek , a następnie szklimy cebulę , a potem dodajemy czosnek.
2. Dodajemy rozmrożony szpinak , smażymy całość ok. 3 minuty ciągle mieszając , a następnie dodajemy rozdrobniony ser Favita lub rozdrabniamy go na patelni. Na średnim ogniu mieszamy dotąd , aż składniki się połączą i zostawiamy jeszcze na małym ogniu ok. 2 minuty.
3. Mikserem ubijamy jajka , następnie wlewamy mleko oraz dodajemy oba rodzaje mąki i całość dokładnie mieszamy mikserem, a następnie pieczemy naleśniki.
4. Na środek upieczonego naleśnika kładziemy ok. 1 łyżkę farszu szpinakowego, który posypujemy startym serem żółtym, a następnie zwijamy w sposób pokazany obok lub próbujemy zrobić to po swojemu :-)
5. Obtaczamy krokiety w jajku i w bułce
6. Pieczemy krokiety
Krokiety możemy posypać startym żółtym serem i przystroić listkami bazylii :-) |
Smacznego!
No fantastyczny pomysł, dawno nie robiłam, dzięki Tobie wracam do pewnych " odłożonych" przepisów.
OdpowiedzUsuń