Dzisiaj zaproponuję wam przepis na szybki wegetariański obiad. Makaron jest czymś co zawsze sprawdza się, gdy mamy mało czasu , a zaraz znów musimy wracać do swoich zajęć.
Ale co do tego makaronu? No właśnie. Bo przecież sam makaron jest zbyt nudny ...
Otóż zamieszczam tu recepturę , którą praktykuję i ulepszam w mojej kuchni już jakiż czas , a teraz to wy możecie ulepszać ją po swojemu :-)
Składniki(na ok. 4 porcje)
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe pomidory lub 3 duże
- łyżka masła
- przecier pomidorowy
- mąka
- czosnek niedźwiedzi / lub rukola
- sól
- woda
- makaron
1. Na głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany i obrany ze skórki czosnek .Całość trzymamy na małym ogniu
2.Umyte i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę , a następnie dodajemy na patelnię. Możemy lekko podkręcić ogień.
3.Międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (ja wybrałam razowy , gdyż jest to zdrowsza opcja)
(Nie zapominajmy aby co jakiś czas pomieszać nasz sos)
4.Sos
doprawiamy solą i czosnkiem niedźwiedzim według uznania, jeśli
zdecydujemy się zastąpić czosnek niedźwiedzi rukolą , dodajemy ją pod
koniec .
5. Do sosu wlewamy 1 szklankę przegotowanej w czajniku wody .
6.Do
połowy szklanki wody dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego i ok. pół
łyżki mąki . Wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu , i dalej
mieszamy , aż sos nabierze jednolitego koloru.
Dalej gotujemy ok. 3 min , aż sos zgęstnieje i GOTOWE !
Smacznego !
Na pewno pyszne...
OdpowiedzUsuń