Dzisiaj zaprezentuję wam przepis, który powstał pod wpływem nagłej ochoty na gołąbki. Jak zawsze przygotowałam go jednak w wersji wegetariańskiej.
Początkowo sądziłam że wykonanie zajmie mniej czasu czyli ok. 30 minut (według mojego licznika :-)), No ale jednak z tych 30 minut zrobiła się ok. 1 godzina. Mimo wszystko myślę że jak na gołąbki nie jest to dużo i ten czas jest dobrze wykorzystany. A gołąbki po prostu rewelacja !
Składniki (Na 6 gołąbków) :
- 2 cebule
- 5 dużych pieczarek
- 6 listków kapusty
- Ryż ok. 200g
Sos:
- 2 łyżki śmietany
- woda
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu2.Cebulę posiekać i upiec na patelni na złocisty kolor. Pieczarki pokroić i dodać na patelnię. Smażyć dotąd, aż pieczarki zmiękną i nabiorą ciemniejszego koloru. Można dosolić do smaku.
3.Przygotowane wcześniej listki kapusty lekko podgotować w osolonej wodzie tak, aby zmiękły.
4.Ugotowany ryż wymieszać z farszem. Pamiętajmy, aby pozostawić ok. 4 łyżki farszu, gdyż potem przydadzą się na sos.
5.Zawijamy gołąbki (Poniżej mała pomoc w postaci zdjęcia)
6.Gołąbki układamy na patelni (najlepiej zawinięciem do dołu). Trzymamy na małym ogniu
7.Przygotowujemy sos : W małym garnku umieszczamy 4 łyżki farszu , który pozostawiliśmy wcześniej. Dodajemy wody ( ok. półtorej szklanki) i zagotowujemy.
8.Do szklanki dodajemy połowę jej objętości wody, 2 łyżki Śmietany i łyżkę mąki , dokładnie mieszamy. Gdy nasz sos zagotuje się dodajemy przygotowaną zaprawę do graczka. Całość mieszamy aż do ponownego zagotowania.
9.Sos wlewamy do gołąbków na patelni i całość gotujemy ok. 15 minut . Gotowe !
*Gołąbki najlepiej smakują na ciepło
Smacznego !
Zatwierdzam jedynie na piątek jako wielki smakosz mięsa w pozostałe dni:-)
OdpowiedzUsuńhaha więc będzie miała pani w czym wybierać :-) u mnie same przepisy piątkowe :-D
UsuńJa bym jeszcze dodała podprażone orzechy włoskie. :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-) chętnie wypróbuję jakby wyszło w takiej wersji :-)
Usuń