Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami

 
Dzisiaj zaprezentuję wam przepis, który powstał pod wpływem nagłej ochoty na gołąbki. Jak zawsze przygotowałam go jednak w wersji wegetariańskiej.
Początkowo sądziłam że wykonanie zajmie mniej czasu czyli ok. 30 minut (według mojego licznika :-)), No ale jednak z tych 30 minut zrobiła się ok. 1 godzina. Mimo wszystko myślę że jak na gołąbki nie jest to dużo i ten czas jest dobrze wykorzystany. A gołąbki po prostu rewelacja ! 

Składniki (Na 6 gołąbków) :

  • 2 cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 6 listków kapusty
  • Ryż ok. 200g

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • woda
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu



2.Cebulę posiekać i upiec na patelni na złocisty kolor. Pieczarki pokroić i dodać na patelnię. Smażyć dotąd, aż pieczarki zmiękną i nabiorą ciemniejszego koloru. Można dosolić do smaku.




 


3.Przygotowane wcześniej listki kapusty lekko podgotować w osolonej wodzie tak, aby zmiękły.






 


4.Ugotowany ryż wymieszać z farszem. Pamiętajmy, aby pozostawić ok. 4 łyżki farszu, gdyż potem przydadzą się na sos.






5.Zawijamy gołąbki (Poniżej mała pomoc w postaci zdjęcia)






6.Gołąbki układamy na patelni (najlepiej zawinięciem do dołu). Trzymamy na małym ogniu 





7.Przygotowujemy sos : W małym garnku umieszczamy 4 łyżki farszu , który pozostawiliśmy wcześniej. Dodajemy wody ( ok. półtorej szklanki) i zagotowujemy.

8.Do szklanki dodajemy połowę jej objętości wody, 2 łyżki Śmietany i łyżkę mąki , dokładnie mieszamy. Gdy nasz sos zagotuje się dodajemy przygotowaną zaprawę do graczka. Całość mieszamy aż do ponownego zagotowania.

 


9.Sos wlewamy do gołąbków na patelni i całość gotujemy ok. 15 minut . Gotowe !
 




*Gołąbki najlepiej smakują na ciepło



 Smacznego !

Komentarze

  1. Zatwierdzam jedynie na piątek jako wielki smakosz mięsa w pozostałe dni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha więc będzie miała pani w czym wybierać :-) u mnie same przepisy piątkowe :-D

      Usuń
  2. Ja bym jeszcze dodała podprażone orzechy włoskie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł :-) chętnie wypróbuję jakby wyszło w takiej wersji :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIY- czyli chusta dla psa

Po krótkiej nieobecności spowodowanej minionymi świętami Wielkanocnymi i bardzo intensywną nauką do egzaminów końcowych, przychodzę do was z kolejnym DIY.  Pokaże dzisiaj, jak zrobić taką chustkę (jak powyżej) dla naszego pupilka :-)

Zapiekanka z makaronu z serkiem Camembert

Danie jest po prostu przepyszne, nie trzeba się nad nim za wiele napracować, a za to jest bardzo efektowne i odbiega nieco od normy przyrządzania makaronu.

Wielkanocny króliczek ze starej skarpety

Kolejny DIY z cyklu "Co by tu zrobić do wielkanocnego koszyczka?" . Jak zawsze to co prezentuję jest proste i przynosi wiele radości podczas tworzenia. Spokojnie możemy zaangażować do zabawy małych domowników -wręcz powinniśmy!