Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami

 
Dzisiaj zaprezentuję wam przepis, który powstał pod wpływem nagłej ochoty na gołąbki. Jak zawsze przygotowałam go jednak w wersji wegetariańskiej.
Początkowo sądziłam że wykonanie zajmie mniej czasu czyli ok. 30 minut (według mojego licznika :-)), No ale jednak z tych 30 minut zrobiła się ok. 1 godzina. Mimo wszystko myślę że jak na gołąbki nie jest to dużo i ten czas jest dobrze wykorzystany. A gołąbki po prostu rewelacja ! 

Składniki (Na 6 gołąbków) :

  • 2 cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 6 listków kapusty
  • Ryż ok. 200g

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • woda
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu



2.Cebulę posiekać i upiec na patelni na złocisty kolor. Pieczarki pokroić i dodać na patelnię. Smażyć dotąd, aż pieczarki zmiękną i nabiorą ciemniejszego koloru. Można dosolić do smaku.




 


3.Przygotowane wcześniej listki kapusty lekko podgotować w osolonej wodzie tak, aby zmiękły.






 


4.Ugotowany ryż wymieszać z farszem. Pamiętajmy, aby pozostawić ok. 4 łyżki farszu, gdyż potem przydadzą się na sos.






5.Zawijamy gołąbki (Poniżej mała pomoc w postaci zdjęcia)






6.Gołąbki układamy na patelni (najlepiej zawinięciem do dołu). Trzymamy na małym ogniu 





7.Przygotowujemy sos : W małym garnku umieszczamy 4 łyżki farszu , który pozostawiliśmy wcześniej. Dodajemy wody ( ok. półtorej szklanki) i zagotowujemy.

8.Do szklanki dodajemy połowę jej objętości wody, 2 łyżki Śmietany i łyżkę mąki , dokładnie mieszamy. Gdy nasz sos zagotuje się dodajemy przygotowaną zaprawę do graczka. Całość mieszamy aż do ponownego zagotowania.

 


9.Sos wlewamy do gołąbków na patelni i całość gotujemy ok. 15 minut . Gotowe !
 




*Gołąbki najlepiej smakują na ciepło



 Smacznego !

Komentarze

  1. Zatwierdzam jedynie na piątek jako wielki smakosz mięsa w pozostałe dni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha więc będzie miała pani w czym wybierać :-) u mnie same przepisy piątkowe :-D

      Usuń
  2. Ja bym jeszcze dodała podprażone orzechy włoskie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł :-) chętnie wypróbuję jakby wyszło w takiej wersji :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIY- czyli chusta dla psa

Po krótkiej nieobecności spowodowanej minionymi świętami Wielkanocnymi i bardzo intensywną nauką do egzaminów końcowych, przychodzę do was z kolejnym DIY.  Pokaże dzisiaj, jak zrobić taką chustkę (jak powyżej) dla naszego pupilka :-)

Czy można nie mieć pasji?

To pytanie sama zadawałam sobie jakiś czas temu. Inni grali na gitarze, pisali wiersze, malowali obrazy, robili piękne zdjęcia itd., a ja tylko stałam z boku i zastanawiałam się po cichu " A co właściwie jest moją pasją? Gdzie jest to coś co dawałoby mi energię do dalszego działania po męczącym dniu spełniania obowiązków? Myślę że wiele ludzi ma właśnie podobny problem. Teraz mój punkt widzenia się zmienił i postaram się mniej więcej wyjaśnić jak ja to widzę. Więc zacznijmy od podstaw.

Zapiekanka z makaronu z serkiem Camembert

Danie jest po prostu przepyszne, nie trzeba się nad nim za wiele napracować, a za to jest bardzo efektowne i odbiega nieco od normy przyrządzania makaronu.